Logo Smeg

VEGAN BURGERS ME ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ, ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ KAI ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Χρόνος προετοιμασίας: -

Cultura gastronomica: -

Συνταγή για: 22 τεμάχια

Περιπλοκότητα:

Happy Hour

Συνταγή της Smeg

Κύρια συστατικά : μανιτάρια , αβοκάντο , σκόρδο , παντζάρια , ρεβίθια , κινόα , καρύδια , λιναρόσπορος

Συστατικά

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 1/2 φλιτζάνι (90γρ.) κινόα • 1 φλιτζάνι και 1 ½ κουταλιά νερό, χωριστά • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συνολικά • 1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους λιναριού • 1/2 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο • 1/4 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη • Μανιτάρια  λευκά (150g) ψιλοκομμένα • 1/2 φλυτζάνι (50γρ.) αλεσμένα καρύδια • 1/2 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι • 1 μαγειρεμένο παντζάρι (125g), πολτοποιημένο • 1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας (120γρ.) μαγειρεμένα ρεβίθια, πολτοποιημένα • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι • 3/4 φλυτζάνι (115γρ) ψωμί χωρίς γλουτένη (ή κανονικό) • Μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα Vegan Γιαουρτιού

3/4 φλιτζάνι γιαούρτι σόγιας • 1 αβοκάντο, αποφλοιωμένο χωρίς το κουκούτσι • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρό άνηθο • 2 κουταλιές της σούπας (6γρ.) μαϊντανό

Για το γαρνίρισμα:

1 πακέτο ρόκα • 22 φύλλα βασιλικού • 22 φύλλα μέντας • 22 ψωμάκια ολικής αλέσεως για burger, κομμένα στην μέση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μέτριο σκεύος, ρίχνουμε το κινόα και μαγειρεύουμε σε  χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά. Προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αφαιρέστε από τη θερμότητα.

Σε ένα μικρό φλιτζάνι, ανακατέψτε το λινέλαιο και 1 1/2 κουταλιά της σούπας νερό. Αφήστε το στην άκρη για αργότερα.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να τσιγαριστούν λίγο. Προσθέστε το σκόρδο, τα μανιτάρια και το αλάτι και το πιπέρι. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά έως ότου τα μανιτάρια απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού που είχαν αποβάλει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.

Στο μίξερ της Smeg με τον επίπεδο αναδευτήρα, προσθέστε το μαγειρεμένο κινόα, το μείγμα του λιναρόσπορου, το μείγμα με τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, τα αλεσμένα καρύδια, τα πολτοποιημένα παντζάρια, τα θρυμματισμένα ρεβίθια, το τριμμένο ψωμί, το σχοινόπρασο, το βαλσάμικο ξύδι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Αναμείξτε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν  (1-2 λεπτά).

Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και ψύξτε για τουλάχιστον 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προχωρήστε με τη σάλτσα Vegan γιαουρτιού. Προσθέστε το γιαούρτι σόγιας, το αβοκάντο, το αλάτι, τον αποξηραμένο άνηθο και τον μαϊντανό στο μπλέντερ της Smeg. Αναμείξτε στην 4η ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

Αφού αφήσετε το μίγμα των Vegan burger να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο, χρησιμοποιήστε ένα scoup παγωτού ή ένα κουτάλι για να φτιάξετε από το μείγμα 22 μπιφτεκάκια, ελαφρώς μικρότερα από τα μίνι μπιφτέκια.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα,  προσθέτουμε 5-6 μπιφτέκια και ψήνουμε κάθε πλευρά για 1-2 λεπτά μέχρι που να σχηματίσει μια κρούστα στο εξωτερικό.

Ψήστε τα ψωμάκια στο φούρνο ή στη φρυγανιέρα της Smeg. Προσθέστε σε κάθε ψωμάκι ένα μπιφτέκι από παντζάρι, την Vegan σως, λίγη ρόκα, ένα φύλλο βασιλικού και ένα φύλλο μέντας. Απολαύστε! 

Προϊόντα που χρησιμοποιούνται

BLF01PBEU | Smeg GR

BLF01PBEU Μπλέντερ

TSF01PBEU | Smeg GR

TSF01PBEU Φρυγανιέρα